Yaşadığımız acılı günler, depremin yıkıcı sonuçları olabilecek bir afet olduğunu göstermektedir. Depremle ilgili yanlış bilinen bir bilgi ve bu bilgiye göre hareket edilmesi de aynı şekilde olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle beyin sarsıntısı hakkında doğru olmadığı düşünülen ama yanlış olan mitleri derledik. ?
Kaynak: https://www.nbclosangeles.com/news/ca…
1. “Hava çok soğuk/sıcak, deprem olabilir.”
Belli havalarda sallanma yaşandığına dair bir algı olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Sarsıntı, yüzey alanının hava durumundan bağımsız olarak meydana gelir. Her bölgenin belirli mevsimlerinde sarsıntılar olmuş olabilir; yaz ya da kış, hava sıcak ya da soğuk… Deprem ile hava koşulları arasında hiçbir bağlantı yoktur.
2. “Büyük depremler sabahın erken saatlerinde olur.”
Depremler günün herhangi bir saatinde meydana gelebilir. Daha önce hepimizi sarsan yıkıcı depremleri sabahın erken saatlerinde gördük; bu yüzden insanlar bu hatayı benimsemeye daha yatkın olabilir…
3. “Deprem fayları açılarak binaları ve insanları yutabilir.”
Bir deprem sırasında zemin fay üzerinde hareket eder; ondan uzaklaşmaz. Arıza açılsaydı, sürtünme olmazdı. Sürtünme olmasaydı deprem olmazdı.
4. “Deprem başladığında kapıya ilerleyin.”
Kaliforniya depreminde kerpiç bir evden geriye kalan tek kapının fotoğrafı yayıldıktan sonra, deprem anında sığınılacak en güvenli yerin kapı olduğu algısı oluşmaya başladı. Ancak çağdaş mimaride kapıların konutun diğer bölümlerinden daha dindar olduğu diye bir şey yoktur. Bir masanın altında bir kapıdan daha fazla inanç olacaktır.
5. “Köpekler depremin ne zaman olacağını bilir.”
Hayvanların gelecekteki sarsıntılara tepki gösterebileceğine dair bir kanıt yok. Bazı hayvanların tepkilerinin depremden önce değiştiği görülse de, hepsi için geçerli değil. Ancak sarsma sırasında kişinin titremeyi karşısında hissetmesi ve bunu fark etmesi beklenir.
6. “Teknolojinin gelişmesiyle depremler sıklaştı.”
Aksine teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha önce fark edilmeyen küçük depremleri artık bilim adamları sayesinde öğreniyoruz. Geçtiğimiz yüzyılda sık sık meydana gelen şiddeti 7’nin altında olan depremler, günümüzde seyrekleşmiştir.
7. “Bir depremin ne zaman olacağını kesin olarak bilebiliriz.”
Depremlerin tam olarak ne zaman olacağını belirleyen bir bilim şu anda gelişmemiştir. Ancak gelecekte sarsıntının ne zaman gerçekleşebileceğinin tahmini bilim adamları tarafından yapılabilir. Kesin bir tarihten daha geniş bir zaman aralığı olsa da önlem almak için yeterli ve hayat kurtarıcı bir gerçektir…
8. “Artık daha iyi bina kodları var, bu yüzden binalar da iyi olmalı.”
Geliştirilmiş bina kodları ve maddeleri olduğu gerçeği; Ancak bu kurallara uygun olarak bina yapılması maliki ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle binaları doğrudan güvenilir kabul edip depreme dayanıklı olmayan binaları göz ardı etmek doğru değildir.
9. “Evdeyseniz, dışarı çıkın.”
Deprem anında evdeyseniz, deprem geçene kadar sadakatle korunmak için yerinizi alın. Araştırmalar, deprem anında birden fazla kişinin dışarı çıkmaya çalışırken hayatını kaybettiğini gösteriyor.
10. “Depremler insanları öldürür.”
Cehalet, doğal afetlerden daha çok öldürür.
Önlem alınmayan binalarda küçük şiddetli depremler sonucu hayatını kaybedenler olurken, afetlerde sağlam inşa edilen binalarda çok şiddetli depremlerde bile yaralanma olmuyor. Ölçünün değerini küçümsemeyin… ?