Brandefense CEO’su Hakan Uzun: Siber dünyada gündem kızışıyor
Siber güvenlik dünyası son zamanlarda çok hareketli günlerden geçiyor. Hacktivist grupların farklı motivasyonlarla saldırıları yine dünyanın farklı yerlerinde kamu ve özel sektör kuruluşlarını hedef alıyor. Brandefense CEO’su Hakan Uzun, siber güvenlik alanındaki gelişmeleri değerlendirirken şubenin fidye yazılımı tehdidiyle öne çıkması için bir hacktivist kümelenmesinin önemine vurgu yaptı.
Yaşadığımız teknoloji çağında siber saldırılar her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle hacktivist kümelerin güç kazanmasıyla bu alandaki tehdit büyürken, 2023’ün ilk çeyreğinde bu tehditler siber saldırılara dönüştü. Hacktivist gruplar çeşitli baskınlarda birbirlerini desteklerken veya çaba sarf ederken gündem oldukça sıcak ve “Küresel bir siber savaş mı başlıyor?” soru geldi Brandefense CEO’su Hakan Uzunsiber güvenlik dünyasındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
“Siber güvenlik gündemi son zamanlarda çok yoğun. Bilhassa hack kümelerinin farklı ülkelerdeki kamu ve özel kurumları hedef alması küresel bir harekete neden olmuştur. Geçmişte sıkça duyduğumuz savaşların artık cephede değil, siber uzayda geçeceğinin beyanına bugün şahit oluyoruz. Çünkü dünya haritasına baktığınız zaman Rusya’dan Sudan’a, Malezya’dan İsrail’e birçok saldırı var.
Bu saldırılardan biri geçtiğimiz günlerde bilgisayar korsanlığı kümesi AnonGhost Official tarafından İsrail Savunma Kuvvetlerine (IDS) karşı gerçekleştirildi. Küme akışının kanıtı olarak, İsrail’deki bazı sunucuların uzaktan erişim bilgilerine sahip olduğunu iddia ederek bir IP adresleri listesi paylaştı. Bununla yetinmeyen AnonGhost, İsrail bankalarına bağlı binlerce müşteri hesabına erişimi olduğunu da savundu ve kanıt olarak bankanın “Bank Hapoalim” isimli internet bankacılığı şubesinden aldığı ekran görüntüsünü paylaştı. Ancak bu kanıtın sektörel istihbarat açısından oldukça yetersiz olduğunu söylemek mümkün.
Bilgisayar korsanlığı kümeleri fidye yazılımı tehdidine mi yöneliyor?
Filistin yanlısı AnonGhost Yetkilisinin İsrail’deki kurumlara yönelik saldırılarının yanı sıra Anonymous Sudan adlı bilgisayar korsanlığı örgütünün Fransa ve Beyaz Rusya’daki bazı havalimanları ve hastanelere yönelik DDoS saldırısı başlattığını açıklaması ortalığı ayağa kaldıran gelişmelerden biri oldu. sektörel yansımalar Anonim Sudan’ın saldırısı, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ortaya çıkan KillNet kümesi tarafından da desteklendi. Anonymous Sudan kümesi ve KillNet’in saldırıları burada bitmedi. Anonim Sudan’ın Avustralya eğitim bölümünü hedef alan saldırıları, KillNet’ten yeniden takviye aldı.
Öte yandan Anonymous Sudan, şu ana kadar büyük bir saldırı açıklamadı. Çoğunlukla güvenlik açıkları nedeniyle dışarıdan erişirler ve sunucuları açığa çıkarırlar ve çeşitli tehditler oluştururlar. Fidye yazılımı tehdidiyle bir bilgisayar korsanlığı kümesinin ortaya çıkmasını siber güvenlik dünyası için görece “yeni” bir gelişme olarak değerlendirebiliriz.
Anonymous Sudan’ın saldırılarına verdiği destekle öne çıkan KillNet, geçtiğimiz günlerde şirketleşeceğini ve yatırımcı aradığını duyurmuştu. “BLACKSKILLS” olarak adlandırılan bu oluşumun 24 farklı bölgede birimleri olduğu ve şirkete katılmak isteyen 3 binden fazla tehdit aktörünün başvurusu olduğu iddia ediliyor. Teşebbüsüne “Özel askeri hacker şirketi” adını veren KillNet, bir Telegram botu aracılığıyla başvuruları topluyor ve kabul edilen adayların anonimliği sağlandıktan sonra şirkete katılacağı belirtiliyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı