İzmir Büyükşehir Belediyesi Açık Veri Portalı birinci oldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “akıllı şehir” hedefinin ücretsiz olarak kullanıma sunulduğu açık bilgi portalı, yapılan Yerel Yönetimler Açık Bilgi Endeksi’nde “Hazırlık, Uygulama ve Etki” boyutlarının değerlendirilmesinde açık bilgi portalıdır. Açık Bilgi ve Teknoloji Derneği tarafından. En yüksek puanla birinci oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şeffaf, hesap verebilir ve demokratik bir yönetim anlayışıyla Ocak 2021’de kentle ilgili bilgilere ücretsiz erişim için açtığı açık veri portalı, Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi’nde “Hazırlık, Uygulama ve Etki” konumunda. Açık Bilgi ve Teknoloji Derneği (AVTED). Boyut değerlendirmesinde en yüksek genel puanı alarak tüm büyükşehirler arasında 1. sırada yer aldı. Açık veri portalına sahip Balıkesir, Bursa, İstanbul ve Konya Büyükşehir Belediyelerini geride bırakan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusundaki öncü rolüyle adından bir kez daha söz ettirdi.
Açık bilgi portalı 177 bilgi seti içerir
İzmir ile ilgili farklı kategorilerde veri setlerinin yer aldığı açık veri portalında, İzmir Büyükşehir Belediyesi departmanları, ESHOT, İZSU, İZMİR METRO ve İZBAN olmak üzere 32 derneğe ait 177 veri seti yer alıyor. Açık veri portalı, yeni bir iş kurmak ya da işini geliştirmek isteyen girişimcilerin ihtiyaçlarına da cevap veriyor.
Üç başlıkta değerlendirme
Açık Bilişim ve Teknoloji Derneği (AVTED) toplamda üç kategoride değerlendirme yaptı. İlk olarak “Hazırlık Boyutu” ele alındı. Bu kategoride belediyenin açık veri vizyonuna sahip olup olmadığı, yapılan çalışmaların bu vizyonun hedefleriyle örtüşüp örtüşmediği, sürdürülebilir olup olmadığı ve açık veri oluşturmak için gerekli adımları özetleyen bir stratejisi olup olmadığı hakkında bilgi alınmıştır. programı.
İkinci değerlendirme konusu “Uygulama Boyutu” idi. Burada açık veri portalının yetenekleri, yayınlanan bilgi setlerinin sayısı, biçimleri, metadata ve etiketler gibi detayları içeren bilgi kartları ve kategori sayısı gibi içerikler dikkate alınmıştır. Son olarak “Etki Boyutu”nda ise açık bilgiler kullanılarak hem kuruma hem de şehre katkı sağlayacak ne tür projeler geliştirildiği, yeni istihdam, tasarruf ve yenilik gibi başlıklarda belediyeye katkı sağlayıp sağlamadığı, yerel paydaşlar halkın ve halkın bilinçlenmesi ve katılımının sağlanıp sağlanamadığı değerlendirilmiştir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı