Tahran Uluslararası Turizm ve El Sanatları Fuarı’nda Türkiye’ye Yoğun İlgi
– Tahran’da düzenlenen 17. Uluslararası Turizm ve El Sanatları Fuarı’na Türkiye’den yoğun ilgi
TAHRAN – İran’ın birçok ülkesinden turizm firmalarının katıldığı 17. Tahran Uluslararası Turizm ve El Sanatları Fuarı’na Türkiye yoğun ilgi gösterdi.
İran’da kapılarını açan 17. Tahran Uluslararası Turizm ve El Sanatları Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor. 15 Şubat’a kadar devam edecek fuar, aralarında Türkiye, Rusya, Hindistan, Malezya, Endonezya, Tayland, Özbekistan, Vietnam, Tacikistan, Zimbabve, Tanzanya ve Sri Lanka’nın da bulunduğu birçok ülkeden turizm firmalarını yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturuyor. Türk turizm firmalarının açtığı stantlar yoğun ilgi görürken, ziyaretçilere İstanbul, Konya, Van, Antalya, Trabzon gibi birçok ilin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtan broşürler dağıtılıyor. Tahran Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve toplam 987 stanttan oluşan fuarda, İran’ın birçok iline özgü el sanatları ve yemekler de tanıtılıyor. Ülkenin farklı bölgelerinden Arap, Lor, Kürt, Türk ve Bakhtiarilerden oluşan Yörükler bulunurken, fuar alanında Yörüklere özgü yöresel lezzetler de ziyaretçilere sunuluyor.
“Türkiye ve Trabzon’a ilgi var”
Trabzon standı adına fuarda yer alan Türkan Adanur, turizm amaçlı Trabzon’a gelecek insanları Trabzon’la tanıştırıp bilgilendirdiklerini belirterek, “Burada herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Benim hiçbir sıkıntım olmadı. Ön yargılar vardı ama hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadık, aslında çok sıcak karşılandık. Kültürlerimiz birbirine çok benziyordu.” Zaten biliyordum ama Tahran’a ilk gelişim ve bu bir kez daha kanıtlandı. Havaalanından keyifli bir yolculuk geçirdik, çok memnun ayrılacağız, buradan nasıl ayrılacağımızı bile bilmiyorum. Buraya gelenlerin çoğu Türkçe biliyor ya da Türkçe konuşmaya çalışıyor. Bizimle çok temasları var. Güzel. O konuda hiçbir sıkıntımız yok, hepsi Türkiye ve Trabzon’la ilgileniyor. Bu bizim için çok sevindirici. Bizim onları merak ettiğimiz kadar onlar da bizi merak ediyor, gelmek istiyorlar, görmek istiyorlar. Dediğim gibi birbirimizin tarihi ve komşularıyla ilgileniyoruz. “Biz iki yakın milletiz, iki kültürüz. İşte o noktada güzelliklerle karşılaştık” dedi.
“Bu yılı biraz daha zor görüyoruz”
Bir Türk turizm firmasıyla birlikte çalışan İranlı Ahad Caferpur, “Bu yılki turizm fuarı çok güzel ve yoğun. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden gelenler oldu. Bu yılı biraz daha ağır görüyoruz. Nevruz’dan sonra turizm daha da ağırlaşacak, her halükarda iyi gidiyor.” . Bu seneyi çok beğendik. Geçen sene katılamadık ama bu senenin ne kadar keyifli olacağı belliydi. Yoğun bir dönemdi ve memnuniyetle karşılandı. Bizim standımızda çok ağırdı. Sadece Antalya’yı değil, İstanbul’u, Van’ı, otelleri, ülkeyi de soran var. Hatta “Trabzon bile meşguldü. Bize Antalya’dan çok Trabzon’u sordular. Umarım bu yıl hem bizim hem de Türkiye için güzel bir yıl olur” dedi.
“Konya’ya ve Mevlana’ya olağanüstü bir sevgi var”
TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, “İranlılar özellikle buraya gelmemizden çok memnunlar. TÜRSAB olarak milli kimlikle burada olmamızdan özellikle memnunlar. Burada özellikle 5 bölgenin olmasından memnuniyet duyuyoruz. bu kurumsal kimlik ve bu 5 TÜRSAB’a bağlı BTK’ların (bölge temsil kurulları) ve onlarla birlikte gelen seyahat acentalarının oluşturduğu bölgelerden gelen liderler var, dolayısıyla burada büyük bir heyetiz. Bu organizasyon, sizlerin burada büyük bir heyet olmasından dolayı bizden son derece memnun. Onlar kaldı. Başlangıçta Batı Azerbaycan’ın Urmiye bölgesinden özel bir davet aldık. Bizi davet ettiler. Biz bölge olarak Konyalıyız, ben Konyalıyım. bölge lideri. Konya’ya ve Mevlana’ya olağanüstü bir sevgi var. Dolayısıyla bu fotoğrafın altına bu resmi koyduğunuzda herkes ilk önce bu standa geliyor. “Bu standta herkes bir şeyler arıyor, konuşmak istiyor, bir şeyler paylaşmak istiyor.” Mevlana burada” dedi.